Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Einde van het jaar in zicht

Geplaatst op: 15-10-2017, 10:13:38

Hoewel nog even, komt het einde van het jaar 2017 toch langzaam in zicht. Het wordt dan ook tijd te bekijken welke fiscale mogelijkheden er nog zijn en/of de reeds benutte mogelijkheden mogelijk te optimaliseren. Onderstaand zetten wij, niet uitputtend, enige aandachtspunten op een rijtje.

Investeringen

Hoeveel heeft u dit jaar al geinvesteerd en staan er nog investeringen op stapel? En is het verstandig deze investeringen nog in 2017 uit te voeren of beter om deze uit te stellen tot 2018. Denk hierbij aan de kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA). Voor al deze aftrekken gelden voorwaarden en onder- en bovengrenzen waardoor de mogelijkheid geboden wordt deze qua hoogte (te ontvangen aftrek) te optimaliseren. Zo kan het zinvol zijn een investering juist niet in 2017 uit te voeren doch eerst in 2018 omdat daardoor een hogere aftrek wordt verkregen.

BTW

Met name in de laatste BTW aangifte heeft u de mogelijkheid om te bekijken of de aangegeven BTW over het jaar 2017 juist is. Aandachtspunten zijn hier bijvoorbeeld het privé gebruik van de auto en de eigen woning.

Vermogen in box 3

De waardepeildatum voor box 3 vermogen is 1 januari. Bekijk en benut eventueel de mogelijkheden die er zijn om dit vermogen te verlagen. Denk hierbij aan schenken, het oprichten van een zogenaamde spaar BV of Open Fonds voor Gemene Rekening. Over deze laatste rekening vindt u op onze website (www.intermedisaa.nl) onder de rubriek Actueel een interessant artikel.

Restschuld eigen woning

Als wij eerder in een artikel schreven (www.intermedisaa.nl onder Actueel) is met ingang van 1 januari 2018 de rente over de restschuld bij verkoop van de eigen woning niet meer aftrekbaar. Dus is het aannemelijk dat u een restschuld bij verkoop realiseert en bent u van plan op korte termijn te verkopen, kan het zinvol zijn deze verkoop nog voor 1 januari 2018 te laten plaatsvinden.

Lijfrentepremies

U mag de niet afgetrokken premies voor lijfrenten, onder voorwaarden, terug vragen bij uw verzekeraar. Zo heeft de staatssecretaris beslist. Het gaat dan om lijfrentepremies die voor 2016 niet in aftrek zijn genomen in uw aangifte. Wilt u hiervan gebruik maken dient u voor 1 januari 2018 toestemming hiervoor te vragen bij de Belastingdienst.

Verliezen uit het verleden

Als uit het Regeringsaccoord blijkt wordt het tarief van de vennootschapsbelasting gefaseerd verlaagd met 4 procentpunten. Houd hier bij de planning van een eventuele verliesverrekening rekening mee en bekijk ook of er niet verliezen dreigen te verdampen. Misschien is het om deze reden zinvol winsten naar voren te halen. Zijn er geen te verrekenen verliezen loont het misschien juist om winsten uit te stellen. Begin daar dan nu alvast mee.

Pensioen in eigen beheer

Het pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Wanneer u van plan bent en de mogelijkheid heeft uw pensioen in eigen beheer af te kopen geldt daarvoor in 2017 een korting van 34,5% (2018 25%). Het kan dus lonen dit jaar af te kopen.

Uit vorenstaande opsomming van aandachtspunten blijkt dat er voldoende mogelijkheden zijn om fiscaal te optimaliseren. Doe dit dan ook. En kunt u wat hulp hierbij gebruiken neemt u dan contact met ons op. Wij zijn hiervoor te bereiken onder telefoonnummer 043-3690375 of e-mail info@intermedisaa.nl. Wij plannen graag een afspraak met u in.

Intermedis A&A heeft bij de samenstelling van deze aandachtspunten gestreefd naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid. Zij kan echter niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele onjuistheden en de gevolgen daarvan.

Ga terug naar de vorige pagina